Sheet music - Bladmuziek
Search - Categories
Search - Contacts
Other site content
Search - News Feeds
Search - Tags

Bernard Baert

photo BaertBernard_1Bernard Baert groeide op in een muzikale familie (zijn vader was directeur van de muziekacademie), en zijn eerste muzieklessen kreeg hij aan de academie in zijn geboortestad. Nadien volgde hij een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, waar hij studeerde bij Louis Pas en Claude Coppens voor piano, en Roland Coryn voor compositie. Ook behaalde hij het hoger diploma en pedagogisch getuigschrift voor piano.
Aanvullende zomercursussen voor piano volgden bij Jean-Claude Vanden Eynden, Daniel Blumenthal en Robert Groslot.

Van 1987 tot 1997 was hij docent schriftuur aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, en momenteel is hij als leraar piano, samenspel, begeleidingspraktijk en begeleider verbonden aan de Waregemse muziekacademie.

Voor Baert is het componeren een zaak van uitwerken van muzikale processen, het structureren en ontwikkelen van puur muzikale ideeën. Hierbij vertrekt hij meestal van een hoofd-affect maar laat dan verder de emotie uit de muziek ontspringen. Het blijft de bedoeling expressie te creëren en zo mogelijk de luisteraar te verwonderen en te ontroeren.

Met zijn composities behaalde hij vrijwel onmiddelijk belangrijke onderscheidingen, waaronder de SABAM-prijs voor zijn Woodwind Quintet (1994) en de Jef Van Hoof Prijs voor zijn pianotrio (1995).
Na 1995 besluit hij om veel eenvoudiger te schrijven dan voordien, om het directe speelplezier te verhogen. Sinds 2003 componeert hij hoofdzakelijk didactische werken voor de muziekacademie.

Lijst beschikbare partituren

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.

Indien u uw browser cookie instellingen niet wijzigt, aanvaardt u ze.

Begrepen